• Wpisów: 193
  • Średnio co: 15 dni
  • Ostatni wpis: 7 lat temu, 19:00
  • Licznik odwiedzin: 81 385 / 3030 dni
 
marti669
 
marti669: Dzwoniec zwyczajny, dzwoniec (Chloris chloris) – gatunek małego ptaka z rodziny łuszczaków (Fringillidae) zamieszkujący Europę, północną Afrykę i południowo-zachodnią Azję. Z reguły osiadły, ale część północnych populacji wędrowna – przeloty II–IV I IX–XI. W Polsce średnio liczny lub liczny ptak lęgowy, rozpowszechniony w całym kraju[3].
Systematyka

Wyróżniono dziesięć podgatunków C. chloris[4][5]:

   C. chloris harrisoni – Brytania (za wyjątkiem północnej Szkocji) i Irlandia.
   C. chloris chloris – północna Szkocja, północna i środkowa Francja i Norwegia do zachodniej Syberii.
   C. chloris muehlei – Serbia i Czarnogóra do Mołdawii, Bułgaria i Grecja.
   C. chloris aurantiiventris – południowa Hiszpania przez południową Europę do zachodniej Grecji.
   C. chloris madaraszi – Korsyka i Sardynia.
   C. chloris vanmarli – północno-zachodnia Hiszpania, Portugalia i północno-zachodnie Maroko.
   C. chloris voousi – środkowe Maroko i północna Algieria.
   C. chloris chlorotica – południowo-środkowa Turcja do północno-wschodniego Egiptu.
   C. chloris bilkevitchi – południowa Ukraina, Kaukaz i północno-wschodnia Turcja do północnego Iranu i południowo-zachodni Turkmenistan.
   C. chloris turkestanica – południowy Kazachstan do Kirgistanu i środkowy Tadżykistan.

Morfologia

Cechy gatunku
   Wielkości wróbla. Upierzenie oliwkowozielone na wierzchu ciała, a zielonożółte na spodzie. Boki głowy szare. Ogon krótki, wyraźnie rozwidlony, czarny na końcu, a żółty u nasady. Dziób mocny, stożkowaty, barwy cielistej.
Wymiary średnie

   Długość ciała ok. 15 cm
   Rozpiętość skrzydeł ok. 27 cm
   Masa ciała ok. 28 g

Ekologia

Biotop
   Obrzeża borów i lasów mieszanych, parki, aleje, śródpolne zadrzewienia.
Gniazdo
   W okółku młodego drzewka, przeważnie świerka. Bardzo dobrze osłonięte i umieszczone na wysokości od 1,5 do 4,5 m na ziemią.
Jaja
   W maju pierwszy lęg, a w czerwcu drugi. Składa od 4–6 różnobiegunowych jaj o średnich wymiarach 14x20 mm, z tłem szarobiałym i nielicznymi ciemnoczerwonymi plamkami.
Wysiadywanie
   Od złożenia ostatniego jaja trwa przez okres od 13–14 dni. Pisklęta wylatują z gniazda po ok. 2 tygodniach.
Pożywienie
   Przeważnie nasiona chwastów i świeże pędy roślin, głównie oleistych, a także części owoców. Młode z pierwszego lęgu zjadają nasiona gwiazdnicy i mniszka oraz mszyce i małe larwy motyli[6]. Zimą dzwońce zjadają owoce dzikiej róży, śnieguliczki, irgi[6], jarzębiny oraz zasuszone owoce jeżyn.

Status i ochrona

Ochrona
   Na terenie Polski gatunek ten jest objęty ścisłą ochroną gatunkową[7].

Nie możesz dodać komentarza.